Till innehåll på sidan

Historia

För dig som är intresserad av Tullgård i allmän synnerhet finns här historien om Tullgård

1995
Kerstin Boussard får i uppdrag att anställa personal för den nystartade skolan Tullgårdsskolan, belägen vid Hammarbykanalen. Anställningsintervjuerna görs i ett litet kyffe på Frans Schartuas gymnasium. Nybyggaranda och framtidsvisioner präglar intervjuerna som slutligen avgör den allra första laguppställningen.
Skolan står klar och allt är klart för inflyttning. Invigningen sker den 29 september 1995. Dåvarande skolborgarrådet Tjia Torpe klipper bandet och inviger skolan. 161 barn fördelade på nio klasser, varav två särskoleklasser, börjar i skolan. Då det inte finns tillräckligt med barn i vissa årskullar är tre klasser åldersblandade till en början, och hela översta våningen står tom. 33 personer anställs, och av dessa jobbar tre fortfarande kvar 2021.
Fem konstnärer har utsmyckat skolan, Dina Hviid – spirallabyrint på skolgården (baksidan), Stefan Ahlenius – klätterställning på skolgården (framsidan), Hans Peterson – tre bokstäver i skolbyggnaden, samt Birgitta Ahlin och Sirkka Lehtonen – tre glasfönster i entréhallen.

1996
Valborgsmässoafton firas med en flagga som inte kan halas. Brandkåren tillkallas och skolan får en prick i brandförsvarsregistret.
Jonas Ericsson anställs som musikpedagog och börjar med rockgrupper, något som har präglat skolan allt sedan dess.
Skolan uppför sin första cabaret, Sagan om förr, i Frans Schartaus aula inför en entusiastisk publik. Den allra första skolavslutningen är på skolgården, i regn enligt dimmiga minnen.

1997
Det stora barnantalet i närområdet leder till att skolan tar in tre förskoleklasser.
Tullgårdsskolans dag firas efter initiativ från en förälder. Syftet är att välkomna de nya föräldrarna vars barn börjar i förskoleklasserna. Det firas i form av öppet hus med diverse aktiviteter.
Skolan fortsätter med sin andra cabaret, Folk och rövare i Kamomilla stad.
Tullipop arrangeras för första gången, i juni, modellerad efter musikfestivalen Lollipop som året innan haft premiär ute i Tullinge-området. Lollipop, som kommer att läggas ner efter tre år, bjuder på dåtida storheter som Stone Roses, Beck, och Primal Scream. Tullipop i sin tur bjuder på band som Blue Star, The Superstar, Rock Rabbit och inte minst Rayband, och lever vidare som festival.
Skolavslutningen är för första gången i Frans Schartaus aula, och har sedan dess alltid varit plan A.

1998
Särskolans verksamhet lämnar Tullgårdsskolan.
Skolan har fyllts på med barn och man överger nu åldersblandade klasser.
Skolan laddar för ännu en cabaret, temat blir Stockholm och bland annat medverkar en skolorkester på scen.

1999
Ytterligare en stor barnkull gör att skolan återigen tar in tre sexårsklasser. Då det inte finns tillräckligt med klassrum blir en förskoleklass utlokaliserad till förskolan bredvid, Tullstugan, som lider av motsatt problem, och en klass får husera i syslöjdssalen.
Mer cabaret, temat är de fyra elementen.
Tull-OS hålls för första gången. Det är en idrottsdag där alla barn i skolan delas in i blandade lag och tävlar mot varandra och konceptet har hållit sig ända till modern tid.

2000
En hittills sista cabaret spelas upp, temat är Dåtid-nutid-framtid.
Skolans fotbollsturnering, döpt till "Boussard Cup", startar, och lever sedan vidare i olika uppgraderade varianter under många år.

2001
Ingen cabaret detta år, kraften läggs istället på Tullipop, som börjar utvecklas till det det är idag, en festival med musikuppträdanden, lotterier, tävlingsstationer, matstånd och allmän festyra.
Skolans överskott på barn finner sin lösning i Tullstugan, där de nya förskoleklasserna börjar på övervåningen.

2002
Tullgårdsskolans dag och FN-dagen firas gemensamt med tjo, tjim, glam och rock.
Skolan får Stockholm stads kvalitetsutmärkelse!
Den första årskullen som har gått på Tullgårdsskolan alla sina sju första år går ut.

2003
En av årskullarna med tre klasser slutar, vilket leder till att endast en klass behöver hålla till i Tullstugan.

2004
Tullgårdsskolans dag firas för sista gången, och ersätts i fortsättningen av en vanlig vardag.

2005
Skolan firar 10-års jubileum. Det blir fest med uppträdanden och tårta. Alla barn släpper ballonger som stiger till skyn med lappar där barnen har skrivit vad de vill göra/bli när de är stora. En av ballongerna fastnar och spricker på skolans TV-antenn, med resultatet att det inte går att se på sommarlovsmorgon. När ballongresterna avlägsnas kan man läsa på lappen "Jag vill bli TV-reparatör".
Tullstugan har inte längre plats för Tullgårdsskolans barn och samarbetet upphör. En paviljong byggs upp på skolgården, och en av skolans klasser flyttar in under ett år.

2006
Den andra årskullen med tre klasser slutar årskurs sex, vilket betyder att alla klasser återigen får plats i skolbyggnaden.
Skolan vinner första pris i Skolutmaningen, en tävling där man ska undvika att åka till skolan i bil. Priset är 10 000 kronor, och investeras efter omröstning bland barnen bland annat i våfflor och muffins.
En åldersblandad klass som så småningom ska börja i Sjöstadsskolan får starta upp i paviljongen i väntan på att "Ursäkta röran, vi bygger" -skylten ska tas ner.

2007
Skolan vinner för andra gången första pris i Skolutmaningen. Denna gång köper skolan in en klätterställning, som byggs upp på framsidan.
I sann IT-anda får skolan en datasal.
Paviljongen på skolgården tas över av dagiset.

2008
Ett av skolgårdens största träd tappar livslusten och faller ner. Dessvärre landar kolossen på linbanan som i alla år har funnits på baksidan och en epok går i graven. Efter en omröstning önskar barnen att linbanan ska ersättas av två stycken gungor modell större. De nya gungorna står färdiga i november och en ny epok har inletts.
6-års verksamheten tar nya grepp och delar inte in barnen i två klasser som brukligt är. Det blir istället en stor barngrupp uppdelad i flera små, allt för att i påsktider lättare kunna göra två klasser med bra blandning inför årskurs ett.
Ett nytt projekt startar, "Vi-veckan". Alla skolans barn delas in i grupper som gör diverse samarbetsövningar i och omkring skolan. Syftet är att barnen ska träffa och lära känna varandra bättre redan från början av terminen. Allt avslutas med ett tårtkalas, barnen har bakat.
Nya schackpjäser köps in till skolans uteschack. De originalpjäser i metall som fanns när skolan startade ryktas ha fått ståplats i kanalen, men ingen har någonsin vågat starta en utredning.
Skolans fotbollsturnering delas upp i två, en för förskoleklass till och med årskurs 2, och en för årskurs tre till och med årskurs sex.
Nazanin Vaseghpanah, en av skolans tidigare elever, blir uttagen till damlandslaget i fotboll. All personal som jobbar kvar sedan hennes tid säger "Jag visste det..."

2009
Tillslut händer det som ingen trodde skulle hända, skolans egen lilla festival Tullipop drabbas för första gången i historien av dåligt väder. Alla blir nedstämda utom idrottsläraren som har satsat en peng hos en vadslagningsbyrå och vinner en smärre förmögenhet. Alla aktiviteter flyttas till gymnastiksalen och matstationerna portioneras ut i trapphuset. Rockbanden får däremot vara kvar utomhus, under taket, i sann festivalanda.
”Vi-veckan” får förlängt förtroende i något bantad och uppgraderad version.
Den årliga Skolutmaningen (promenera till skolan) är barnen nära att vinna, men lyckas inte. Nytt för i år är att personalen har fått en egen tävlingsklass, och Tullgårdsskolan tar en promenadseger. Prispengarna är det tänkt att barnen på skolan ska få, men skänks efter förslag från en elev till välgörande ändamål.

2010
Fotbollsturneringen genomgår ytterligare en förändring, klasslag slopas för att ersättas av årskurslag. Tjejer och killar spelar för sig, en halvlek var, varefter man räknar ihop de båda halvlekarna till ett gemensamt slutresultat.
Ordningen återställs vad gäller väder och Tullipop, alla är glada utom skolans idrottslärare, som förlorar en smärre förmögenhet till en vadslagningsbyrå.
Skolan inleder höstterminen med en ny organisation vad gäller klasser, istället för traditionella klasser samarbetar barn och personal inom samma årskurs.
Som ett resultat av årskursindelningen flyttar musiksalen till en ny sal, och talesättet ”Det samlas inte damm i en flyttande musiksal” blir åter aktuellt.
Skolans alla datorer byts ut mot nya moderna och det köps dessutom in fler i samband med att Volvo-IT tar över alla Stockholms skolors datorsupport. 1-0 till informationssamhället.
Det som förut kallades den bantade Vi-veckan både döps om och stöps om till en ”Må bra-dag”. Bland annat erbjuds frukost på skolan, samt olika aktiviteter i olika årskurser i syfte att man ska må bra helt enkelt.
Skolans vaktmästare alltsedan starten 1995, Christian Sönderköge, upptäcker att det finns ett liv på andra sidan skolgården och slutar.

 2011
Eleverna i årskurs 4-6 får lov att delta i ett dansprojekt under en veckas tid. Steg för steg lär de sig grunderna i diverse olika dansstilar och även den nödvändiga vokabulären, i form av till exempel ”It takes two to tango” samt ”Nobody puts baby in the corner”. Projektet går som en vals och uppskattas mycket.
Tullipop och fint väder.
Skolavslutningen som traditionsenligt brukar firas i närliggande Frans Schartaus aula, kan inte genomföras där på grund av studenter och paniken sprider sig så smått. Lösningen blir att vara ute på skolgården, för andra gången i historien enligt rykten som ingen kan bekräfta. Vädret blir lysande och allt är förlåtet.
En sommar med sedvanlig nyhetstorka avslutas med en läcka i skolan. Två hemvist drabbas och får en touch av byggarbetsplats, och barnen uppmanas att använda hårtorkar istället för handdukar efter idrottspassen. Inte förrän höstterminens slut har all torkningspersonal dunstat.
Friidrottsdagen flyttar sin hemvist från Kanalplan till Hammarbyhöjden, detta efter att skolans idrottslärare har hört att träning på hög höjd ger bättre resultat.
Den traditionella "Må bra-dagen" är planerad och klar men måste ställas in då alltför många av personalen är krassliga, något som bäst kan beskrivas som sjukt ironiskt. Personalen kryar dock på sig och dagen kan anordnas, men det nya namnförslaget "Må bättre-dagen" faller inte i god jord.

2012
Den traditionella vinteridrottsdagen flyttas från Zinkensdamm till Gubbängen, det är ett lyckat drag och en eventuell återkomst till Zinken läggs tillsvidare på is.
Tullipop arrangeras som vanligt, men med hotfulla skyar som dessbättre håller igen dagen till ära.
Skolavslutning i Frans Schartaus aula, enligt plan A.
Skolan drar igång ett nytt projekt, originellt kallat Rastverksamheten. Detta innebär att fler vuxna är ute på lunchrasten där de ansvarar för vuxenledda aktiviteter. Syftet är att ge ett alternativ till barn som inte har något att göra, och även en möjlighet för barnen att leka med barn som man inte brukar leka med.
Skolan IT-flotta utökas med något som kallas iPad. Denna nymodighet är tvåorna förunnat, och det enda negativa man kan peka på är ett visst mått av avundsjuka bland övriga elever.
Fritids provar ett nytt grepp lägger eftermiddagsverksamheten ute på fredagar. Detta innebär musik, grillning, limning och liknande aktiviteter. En del av barnen säger att det är helt ute att göra så här, och personalen gläds åt observanta barn.
Hammarbyhöjden besöks återigen för friidrottsdag.

2013
Den anrika fotbollsturneringen byter skepnad, och ändras till en fotbollsdag. Syftet med detta är att skapa fler vinnare. Den traditionella matchen där barn i sexan möter personalen finns dock kvar, och personalen visar återigen att gammal är… ett år äldre än senast.
Tullipop arrangeras med sol och skolavslutning är i Frans Schartaus aula.
Efter sommarlovet välkomnas barnen med en nybyggd scen på skolans framsida. Ett mystiskt rykte säger att delar av personalen sponsrat detta i syfte att skapa artister som ska uppträda i Allsång på Skansen, vilket då skulle generera fribiljetter. Ett rykte som kan ha samband med de lappar som cirkulerar där barnen måste skriva under ett formulär med ovan nämnda förpliktelse för att få uppträda på scenen.
Gungställningen med de små gungorna på skolans baksida byts ut. De nya gungorna är en strömlinjeformad höghastighetsmodell, utprovad i SISAB:s hemliga laboratorium. Den gamla myten om att gunga ett helt varv får nytt blod och sprids som en löpeld bland barnen.

2014
Vinteridrottsdagen ser ut att bli vit men drabbas av snöbrist, milt uttryckt. Konstfruset på Gubbängen räddar lite av vinterkänslan.
Skolans korridorer får ett lyft i och med att de målas om. En färgdebatt blossar upp, tongivande krafter vill ha 50 nyanser av grått, men det landar på variationer av grönt och lila till slut.
En vattenläcka i det som kallas ”Lilla matsalen”, gör att den tillfälligt döps om till ”Den ännu mindre matsalen”.
Skolans rektor alltsedan starten 1995, Kerstin Boussard, går i pension och avtackas i mindre skala i samband med skolans vårinsjungning på valborgsmässoafton. Hon kan se tillbaka på ett fantastiskt arbete, och se framåt mot en välförtjänt och förhoppningsvis lika fantastisk ledighet. Ryktet sprider sig i staden under kvällen, och fler och fler tänder eldar för att visa sin uppskattning för hennes insats.
Den som från och med 2 maj 2014 tar över stafettpinnen och får möjligheten att sätta sin prägel på skolan är Anna Magnusson, och hon hälsas varmt välkommen som Tullgårdsskolans nya rektor!

2015
Skolans nya rektor Anna Magnusson har knappt blivit varm i kläderna innan det beslutas att en biträdande rektor ska anställas. Valet faller på Mårten Odhner, som hälsas varmt välkommen även han. De båda skickar snart ut en promemoria till övriga anställda där de stolt berättar att ledningsgruppen har gått upp i ledningen, vad gäller fräschhet.
Ytterligare moderniteter installeras på skolan, en tv-skärm som öser ut information om veckan sätts upp på plan 1.
Ett nytt evenemang sjösätts, kallat ”Tulljoggen”. Detta projekt andas hälsa i lagom snabb takt och innefattar alla elever på skolan. Målet är att fortsätta i samma anda nästa år.
Tullipop blir återigen en solskenshistoria, trots några få stänk på slutet. Det beslutas att alla pengar som samlas in kommer att gå till skolans verksamhet, istället för som tidigare att hälften skänks till välgörande ändamål. Det beslutas samtidigt att skolan ska arrangera ett annat evenemang under nästa läsår där man samlar in pengar som skänks till välgörande ändamål.
Efter sommarlovet utökas personalstyrkan med en ny yrkeskategori. För första gången finns en kurator på Tullgårdsskolan, hon heter Stina Karlsson och är även hon varmt välkommen.
Delar av matsalens golv byts ut, nytt pålägg som det heter i branschen.
Skolan firar 20-årsjubileum med pompa och rulltårta. Barnen i årskurs sex släpper ballonger som stiger mot skyn till personalens skräckblandade förtjusning. Dagen till ära kommer dessutom skolans tidigare rektor Kerstin Boussard och säger några väl valda ord. Många har väntat länge på denna dag, och man kan väl sammanfatta det hela med att det var på tiden.

2016
Skolan får en ny skolsköterska, Lena Mårsén, som tar över jobbet att styra om tårarna.
Tulljoggen genomförs för andra gången och det känns som att vi kommit in i andra andningen.
Tullipop blir soldränkt och samtidens oförmåga att hantera kontanter blir ett problem även här, men det löser sig i ett swish.
Skolans personal påbörjar och lyckas även fullborda RFSLs hbtq-utbildning. Tullgårdsskolan blir därmed första skola i Stockholm som är hbtq-certifierad. Detta firas under en ceremoni där alla elever viftar med regnbågsflaggor i mindre format, samtidigt som skolans flaggstång stoltserar med en stor variant.
Rektor Anna hittar andra saker som behöver skolas och lämnar sin tjänst på Tullgårdsskolan i oktober. Det blir en överraskningsavtackning på fotbollsplanen med lite sång, lite dans och lite tårar. Då ingen ersättare är klar får vice kapten Mårten ta över rodret resten av terminen.
24 oktober tilldelas skolan staden trygghetspris, och den förväntansfulla stämningen går från tryckt till trygg. Priset är ett uppskattat uppmärksammande för det arbete som skolan gjort för att få en tryggare miljö för eleverna. Ett förslag på en ny slogan, ”Tryggare kan ingen vara”, får tas med en nypa psalm.

2017
Skolans tredje rektor genom tiderna tar över, Malin Bergalw, som tillträder officiellt i januari.  Hon hälsas varmt välkommen till Tullgårdsskolan!
Vinteridrottsdagen förläggs detta år på Östermalms IP, och kanske just därför är vädret fint.
Både Tulljogg och likabehandlingsdag genomförs som vanligt.
Det kommer besked om att skolan ska byggas ut, vilket skapar vilda spekulationer om hur det ska bli. Informationen är knappt knapphändig vilket gör att ryktena florerar utan beskärning.
Tullipop genomförs som vanligt, och efter att ha klarat det mesta av tiden utan regn så brister det på slutet. Slutet vått, allting gott blir årets sammanfattning.
Det nya läsåret börjar med nyheten att skolan tar emot 20 extra elever i förskoleklassen. Det finns hjärterum, och efter lite pusslande och renovering så har man löst stjärterummet också.
Skolfotografering sker för första gången utomhus, och som en skänk från ovan så kommer inga stänk från ovan.
Skolans två bodar som har stått på fotbollsplanen har slutligen gått sitt öde till mötes. Den ena är bortom räddning och rivs, medans den andra renoveras och återuppstår som ett lusthus, lustigt nog.
Lucia firas för ovanlighetens skull en dag före den officiella. Det har att göra med att musikansvariga är komplediga den trettonde och får enligt reglerna inte bistå sångarna denna dag.
Byggplansdimman skingras en smula, och det kommer besked om att allt ska vara klart cirka 2022. Kanske.

2018
Efter att varit utan biträdande rektor under en termin så tillsätts tjänsten internt i form av Maria Hjertzén. Hon är någorlunda gammal i gamet så istället för att hälsa henne välkommen så säger vi återkommen! 
Skolan gör en IT-satsning och alla elever i åk 1-5 får en lärplatta var. Elever i åk 6 får en dator/elev. Det som verkar för bra för att vara sant visar sig vara både bra och sant.  
Byggplanernas planlöshet håller i sig och vi får veta att man tidigast kommer att börja bygga 2021/2022. Däremot får vi besked om att skolans ventilationssystem ska göras om. För de som inte vet så har vi under många år känt oss blåsta på ventilation och detta är sannerligen goda nyheter! Det tråkiga är bara att projektet kommer att ligga i stiltje under ett års tid, arbetet kommer att ske under sommaren 2019. Vi får alltså vänta på en juniafton innan yrvädret kommer. 
Tulljoggen lunkar på, Likabehandlingsdagen får däremot kliva in i skuggan. Några påstår att det är för att denna dag fått särbehandling men det kan varken bekräftas eller dementeras. 
Tullipop blir kanske tur nog inte lika högsomrigt varmt som dagarna före och efter, men det är regnfritt, fartfullt och toppen!  
Baserat på goda erfarenheter anställer skolan ytterligare en biträdande rektor, Kremena Söderström ansluter till ledningen.  
Stadens stora projekt Skolplattformen introduceras och... meningarna går isär om hur lyckat det blir. Introduktionen blir förlängd och förlängs sedan till att bli en rafflande förlängning. Arbetet pågår och hur det blir i förlängningen är ännu inte klart. 
En höstjogg adderas till schemat, som ett steg mot en hälsosammare livsstil. 

2019
En ny dag introduceras, Hållbarhetsdagen. Eleverna jobbar kring hållbarhet och framtiden får visa om dagen återkommer nästa år. Någon föreslog att vi skulle göra exakt samma saker för att det skulle bli ännu mer hållbart... 

Vi får beskedet att ventilationsbytet på skolan skjuts på framtiden, nu är det start sommaren 2020 som gäller.

Planerna på skolans utbyggnad är lite i skymundan och inget nytt finns att hämta där. 

Tillgång och efterfrågan skapar en ny King-plan på skolgården. I tron att alla ska bli glada lutar sig personalen sig nöjt tillbaka, bara för att inse att de flesta istället ville ha en till exakt likadan King-plan på samma ställe. Den nya skapelsen lyser tom på rasterna.

Skolfotograferingen blir en actionfylld historia. Enligt detta något nyare koncept ska denna ske utomhus, men vädergudarna ställer till det och risk för blixt och dunder gör att den får flytta inomhus i all hast. Ironiskt nog blixtrar det inomhus också.

Tulljoggen förökar sig själv (har något med löpning att göra...) och en höstjogg föds. Samma koncept förutom tiden på året. 

En lastbil underskattar sin höjd och kör in i bron över Tullgårdsgatan. I väntan på att vatten ska rinna under bron (eller godkännande från säkerhetsavdelningen) får alla elever slussas på annat sätt över gatan när det är rast. När det blir klartecken konstateras det att allt går över.

Slutligen kommer besked om ventilationsbytet. Halva skolans elever, FK-åk3, kommer att evakueras till Hammarby sjöstad under nästa läsår. Åk 4-6 blir kvar på skolan, men får göra ett sidbyte efter första terminen. Om det handlar om en blåsning eller inte återstår att se.

2020 
Covid 19 sveper in och ett väldigt annorlunda år tar sin början. Det blir mycket tvätta händer och hålla avstånd. Inga utflykter med kommunala färdmedel och fritids flyttar ut det mesta av verksamheten. Allteftersom tiden går inser vi också att vi får ställa in det ena efter det andra, rockgruppernas framträdande, vårinsjungningen, Tull-OS, Tullipop och inte minst självaste avslutningen. Vårinsjungningen kan som enda evenemang räddas digitalt och ett filmat uppträdande visas för eleverna på skolan som kan sjunga med i klassrummen. Vi kallar det för “I alla-fall-sång”. 

Det sista kvarvarande lilla huset på skolans fotbollsplan rivs. Det var helt enkelt ett lusthus som till slut blev så lustigt att det blev olustigt. 

En alternativ fotbollsplan skapas bakom de stora gungorna. Vi sätter upp överblivna mål från gymnastiksalen och vips finns ytterligare en plan för framtida proffs. Eftersom målen är återanvända från gymnastiken kallar vi dem för klimatmålen. 

De första stegen mot ventilationsbytet tas och skolan får byggnadsställningar på taket. Med tiden sker fler och fler förändringar, musiken flyttar till exempel ner till biblioteket i slutet av terminen.  

Höstterminen drar igång med ventilationsprojektet i full sving. Halva skolbyggnaden stängs och årskurs FK-3 flyttas till nya lokaler i Hammarby sjöstad. Årskurs 4-6 är kvar men har inte tillgång till alla lokaler. Lösningen blir att ha en termin med mycket slöjd och ingen idrott ena terminen och tvärtom nästa. Om det är en bra lösning kan vara ett ämne för diskussion. Någonstans i en öppen lokal. 
Dessutom stängs skolgården mot vattnet av för eleverna då byggarbetarna behöver ha saker och köra maskiner där. Som tur är har alla skolgårdar en baksida. 

Hoppet om ljusning på Coronafronten kör tyvärr i diket och restriktionerna fortsätter. Utvecklingssamtal sker digitalt och för det mesta går det bra! Om inte aktuella datorer har virus förstås. 

Vårjoggen blir av till 50%, åk 4-6 springer som vanligt men FK-3 slipper eftersom att bara ta sig till startlinjen skulle vara en längre sträcka än joggen.  

Luciatåget blir just ett tåg, med två stationer detta år. Först på Tullgård och sedan vidare till Sjöstaden. Vad som dessutom är nytt är att det lussas utomhus. Det gick som på räls som några elever uttryckte det. 

Året avslutas med den glädjande nyheten att ventilationsbytet håller tidsplanen! På Tullgård förbereds sidbytet de sista skälvande dagarna och allt är klart inför nästa termin. 

Ingress: 
För dig som är intresserad av Tullgård i allmän synnerhet finns här historien om Tullgård