Till innehåll på sidan

Skolbloggen

Här finns senaste nytt om Tullgårdsskolan.

Augusti 2020 
Så var lovet slut och det blev samling vid pumpen i ovanlig ordning. På grund av Covid-19 blev skolstarten helt annorlunda och inga stora samlingar på skolgård eller i klassrum kunde genomföras. Dessutom är vi ju uppdelade på två ställen, så till och med det ovanliga blev ovanligt. 

Vi har några nya ansikten i personalen som vi hälsar välkomna: 

Lasse Selander, lärare trä- och metallslöjd 
Kristin Kahlson, lärare FK 
Pontus Beckström, elevpedagog FK 
Nisse Lindberg, elevpedagog åk 1 

Mycket blir nytt detta läsår, transporter och bygge, lokaler och färre elever runt omkring. Det enda som hittills verkar oförändrat är det gamla ventilationstalesättet “Varmt ute, varmt inne”. Nåväl, vi är ju vana vid läget och vet att det är bara att smälta. 

Vi hoppas och tror att det kommer att bli bra, nu kör vi. 

Sköt om varandra! 

 

Juni 2020 
Skolåret är slut och sommaren har skruvat upp temperaturen. Avslutningen blev som allt annat ovanligt ovanlig och även om saknaden av den traditionella varianten var stor så fanns det små guldkorn även i den nya versionen. 

Den sista snutten av läsåret hade dock en tradition som vanligt, det var vårjoggen som blev en sommarjogg istället. Med andra ord blev det inte riktigt som vanligt där heller. Musiksalen hann flytta ner till sina nya domäner och befinner sig nu i det som förut var biblioteket. Nu är det alltså bekräftat att biblioteket har många sidor. 

De som går på fritids under sommaren har redan fått prova på de nya lokalerna i Hammarby sjöstad, det allmänna intrycket är att det här kommer att bli bra! 

Med det sagt så vill vi önska alla en riktigt trevlig sommar med massor av bad för de som gillar det, massor av glass för de som gillar det och massor av allt annat för de som gillar allt sådant.  

Vi ses i augusti. 

Sköt om varandra! 

 

Maj 2020 
Våren rasar vidare och man kan väl lugnt säga att vi har haft tur med vädret nu när vi är ute så mycket.  

För den som undrar hur man fångar elevernas uppmärksamhet i samband med en lektion har vi nu svaret. Ta valfri lektion och ställ en enorm kranbil utanför skolan och låt den lyfta upp massa saker på skolans tak. Samtliga elever kommer följa processen till 100%. Nu vet ni hur ni ska genomföra den lektionen! 

Många traditioner ställs ju in i dagarna som bekant, men en som fortsätter om vanligt är måsparet som återkommer till Tullgård varje år. Nu finns ett ägg i boet på taket mot framsidan. Det skulle kanske sett annorlunda ut om det hade handlat om fågelinfluensa istället för Corona, men just nu business as usual alltså. 

I övrigt händer det inte så många saker som sticker ut nu för tiden. Vi tvättar våra händer och tvättar våra händer. Religionslärarna gnuggar sina händer och berättar om historiska handtvättar. 

Sköt om varandra! 

 

April 2020 
Vi har som alla andra märkt av Corona-effekten. I nuläget är dock både personal- och elevantal relativt normalt. Vardagen är däremot inte normal, sett till alla handtvättar och justeringar, inte minst i matsalen. Vi gör som alla andra och kämpar på med hopp om att det ska vända. 

Arbetet med ventilationsbytet har börjat märkas lite här och var i skolan. Vi håller för närvarande på att få ett extratak på taket och alla böcker i biblioteket har packats ner. Förändringens tider blåser in och ska väl förhoppningsvis stanna där när allt är klart. 

Trist nog blir flera av våra evenemangsklassiker inställda denna termin. Vårinsjungningen, Tull-OS och inte minst Tullipop får alla stryka på foten. Vårinsjungningen räddas som tur är, körerna kommer att uppträda digitalt för resten av eleverna på skolan. Allsången blir alltså utspridd i klassrummen på skolan, man kanske kan kalla det för “I alla fallsång”.  

Sköt om varandra! 

 

Mars 2020 

Sportlovet avklarat och det pratas mest om Corona. Man skulle väl kunna säga att det som några få pratade om i början nu har spritt sig som... ett virus. 

Några av rockgrupperna har hunnit spela upp i trapphuset, med den äran. Dessvärre hann inte alla göra det på grund av Corona. Men eftersom rock inte bara är praktik utan även teori, så har dessa grupper nu fått lära sig klassikern att “en inställd spelning är också en spelning”. 

Till slut har den sista boden sett sina sista dagar. Det som var ett byggprojekt på skolan för länge, länge sedan har nu nått sitt slut. Efter att utnyttjats till förvaring, lek och lusthus blev det till slut ett pussel som har fraktats bort och förpassats till historien. Vi tackar för allt och hoppas att hushimlen erbjuder obegränsat med kvadrat.  

Uppmärksamma personer har noterat att det har sedan ett tag bildats en alternativ fotbollsplan vid de stora gungorna, utanför stängslet. Vi kallar den för lilla planen, men drömmarna om proffslivet är fortfarande lika stora. Till en början hade vi två små portabla mål som transporterades fram och tillbaka. Nu har vi dock i sant miljötänk återanvänt två gamla mål från idrottssalen som står där permanent. Vi kallar dem för klimatmålen.  

Sist men inte minst har dörren ut mot gatan nu öppnats efter att ha varit stängd en period. Det berodde på några personer som kom in och suktade efter annat än kunskap i skolan. De kom dock inte särskilt långt och eftersom de försvann fort kan man kanske säga att brått lönade sig i det här fallet.  

Sköt om varandra! 

 

Februari 2020 

De nationella proven sveper fram i skolvärlden och sätter en del hjärtan i halsgropen. MEN, som botemedel har vi det traditionella Alla hjärtans dag-discot som är designat för att få ner hjärtat på rätta stället. I år kunde de som vill klä ut sig till något från sagornas värld. Rapporterna säger att det gick som en dans.  

Sportlovet närmar sig, ni vet den perioden när de som vill kan åka och titta på hur snö ser ut i verkligheten. De som stannar kvar och hoppas på det bästa får väl i vanlig ordning ha lite is i magen.  

Sköt om varandra! 
 

Januari 2020 

Ett nytt decennium har startat och än så länge är det ganska likt det förra. Vi har inga nyanställda att rapportera, inga rapporter om livsfarliga iskanor eller heta diskussioner om varför man inte får kasta snöboll.  

Det blir eventuellt så att nästa inlägg kommer runt 2030, prognosen verkar åtminstone peka åt det hållet (säg inget om ventilationsbytet!) 

Sköt om varandra! 

 

December 2019 

Så har vi tillslut fått lite klarhet gällande ventilationsbytet. Det blir alltså så att halva skolan kommer att flytta till hela paviljongen i Hammarby sjöstad. Andra halvan är kvar i skolans ena halva tillsammans med hela arbetsstyrkan som byter ventilationen, som är i andra halvan. Halvvägs så byter halvan i skolan plats till andra halvan. Halvan som inte är kvar är kvar i sin hela hela tiden.  
Hälften kunde varit nog är en reflektion som har dykt upp.  

Vi har uppmärksammat första advent i Sofia kyrka med stor uppslutning. Körerna sjöng som, ja, typ änglar och det var ett uppskattat evenemang. 

Rockgrupperna har uppträtt i trapphuset och de sjöng som, ja, typ in i helsicke. Även detta ett uppskattat evenemang. 

Dessvärre kan vi också meddela att det varit inbrott på vaktmästeriet. Tjuvarna tog ingenting av värde och som de pedagoger vi är kan vi bara hoppas att de lärde sig en läxa på kuppen.  

Sist men inte minst har vi praktiserat det gamla ordspråket “Ingen rök utan pepparkakor”. Det resulterade i ett brandlarm och utrymning, återstår att se om det blir fler.  

Nu inväntar vi decenniets sista jul och hoppas att ni alla får det riktigt bra i dagarna som följer. 

Sköt om varandra! 

 

November 2019 

Hösten har gått in i avslutningsfasen med...höstväder kan man väl säga. Av någon anledning märker inte eleverna att det finns olika typer av väder, de tänker mer att “Det finns inga dåliga kläder, bara dåligt väder”.  

Det lilla lusthuset på fotbollsplanen har visat sig vara mindre lustigt än det låter. Det samlas mängder av skräp i och kring huset. Därför har det nu beslutats om ett så kallat lustmord, huset kommer att jämnas med marken och förpassas till de sälla mäklarmarkerna. Planen är det ska bli en förlängd basketplan bakom fotbollsmålet istället. Eleverna uppskattar det där med basketen och har gett idén tre poäng.  

Nu drar vi snart igång med traditionen att ha en massa traditioner i december, till dess får ni njuta av det traditionsfria samhället. 

Sköt om varandra! 

 

Oktober 2019 

Vi har genomfört en utrymningsövning som fungerade som den skulle. Eftersom det blev en typ av naturlig ventilation i samband med att alla gav sig ut och sedan in så diskuteras om vi ska ha en övning om dagen, frågan är om det ryms på schemat. 

Höstjoggen genomfördes för andra året i rad och vi kan rapportera att elevernas flås springer där det ska.  

Som om det inte vore nog med höst har vi även haft höstkonsert i trapphuset där eleverna har visat upp sina rockfärdigheter. För att få lite mer balans i det musikaliska utbudet fick även kören höja sin gemensamma röst. Tack till alla som uppträdde och naturligtvis även till publiken. Keep on rockin’ in the free world! 

Den legendariska dagen med pannkakor har kommit och slukats och nu väntar alla på sexornas Halloweendisco. Sen kan höstlovet börja. 

Sköt om varandra! 

 

September 2019 

Det har hunnit åka många bilar under broarna sedan sist. Inte minst (eller snarare, något högre än 3,8m) den lastbil som brakade in i bron över Tullgårdsgatan. Detta medförde vissa problem då vi inte fick använda bron under en övergångsperiod, men efter inspektion godkändes fortsatt användade. Vi har dock utnyttjat tillfället i musikundervisningen med att sjunga “London bridge” följt av “Bridge over troubled water”.  

Skolsyster Lena har nu slutat och i princip lämnat ett öppet sår. Vi önskar henne all olycka i fortsättningen (OBS! SKÄMT, ni fattar...). Den ersättare som är kontrakterad inställer sig först i november och fram till dess kommer vi att ha en vikarie som syr ihop verksamheten.  

Skolgårdens baksida har piffats upp! Vi har fått nya nät på fotbollsmålen och dessutom har underlaget under de stora gungorna lappats ihop. Förhoppningen är mer sväng på båda platserna. 

Avslutningsvis har vi haft den årliga idrottsdagen på Hammarbyhöjden, vilket blev en lyckad tillställning. Det var hopp, kast, stötar och spring om vartannat och många rekord slogs. Vi tillåter av princip inte våld i vår verksamhet, men här har ni undantaget som bekräftar regeln. Rekord ska slås!

Sköt om varandra! (Och rekorden, trots allt...)

 

Augusti 2019 

Ett nytt läsår har tagit sin början och vi hoppas att alla är lika laddade som en el-bil på väg till Portugal. 

Vi ska börja med att välkomna skolans allra färskaste medarbetare: 
Annika Hysing, specialpedagog FK-åk 3 
Blenda Trygger, elevpedagog åk 1  
Daniel Franzén, fritidspedagog åk 1  
Viktor Severyd, lärare förskoleklass 

Samtliga är utvalda med både noggrannhet och finess! 

Som ni alla vet är det inte ovanligt med nedskärningar i skolans värld och det har även drabbat Tullgård under sommaren. Det gäller träden runt fotbollsplanen på baksidan, som har blivit rejält beskurna. För en gångs skull en lyckad minskning av resurser! 

Fotograferingen för skolkatalogen har redan kommit och gått. Det gick väldigt fort och de insatta pratar otroligt nog om tusendelar. Klasskorten blev en dramatisk historia då allt blev tvunget att flyttas inomhus på grund av rädsla för, just det, blixtar. Med inte fullt så laddad stämning avklarades alla kort inomhus och redovisas förhoppningsvis med ett förevigat leende på de berömda läpparna. 

Ventilationsfrågan har ju ventilerats tidigare både här och där och nu är det senaste budet att projektet kommer att pustas fram till juni 2020. Bästa tipset att få reda på när-var-hur gällande ventilationen är att fukta fingret och sticka upp det så högt det går (gäller dock inte inne i skolbyggnaden, som bekant). 

Därmed förklarar vi läsåret invigt. 

Sköt om varandra! 

 

Juni 2019 

Så har vi nått läsårs ände. Tullipop blev som nästan vanligt en vädersuccé. Ett stort tack till alla er som gör detta möjligt, elever och personal, och ett lite större tack till de som ibland gör det omöjliga, alla vårdnadshavare som är med och fixar på olika sätt. 

Vi har två cliffhangers som väntar på sin avslutning, utbyggnaden av skolan och ventilationsbytet. Utbyggnaden har gått från stora steg till en sten i taget. Kanske mer grus som det verkar i nuläget. Ventilationen verkar ju faktiskt bli av, men vis av erfarenhet får vi konstatera att det finns risk för blåsning. 

Vi avslutade i vanlig ordning med avslutningen. Mycket sång i en fullsatt aula, en fin avrundning på ännu ett år kunskapens värld. Vi önskar våra sexor ett stort lycka till på den fortsatta resan mot fler bokstäver och siffror, tack för tiden ni har varit hos oss. 

Sköt om varandra! 

 

Maj 2019 

Nedräkningen har i princip börjat, de Nationella proven är avklarade och säckarna har börjat förslutas.  

Traditionerna står som bekant mer eller mindre som spön i backen i dessa tider och vi har redan avverkat vårinsjungningen, Tull-joggen och Tull-OS. Vårinsjungningen gick rasande bra, tack till alla som kunde ta sig tid att vara på plats. På Tull-joggen var det som tur var ingen som var på samma plats, hela evenemanget sprang som en dans. Avslutningsvis i trojkan var det Tull-OS och vi kan bara i vanlig ordning imponeras av åk 6 som tog hand om stationerna och de som kom dit med den äran. Fantastiskt bra jobbat! 

Vi avslutar med det sorgliga beskedet att vår kollega Viveka, som varit anställd på skolan sedan starten, har gått bort efter en längre tids sjukdom. Vi saknar en vän som hade den där härliga förmågan att lysa upp ett rum och sprida glädje bara genom att vara. Vi har kvar massor av underbara minnen som fortsätter förgylla våra dagar och Viveka har alltid en plats i Tullgårdshjärtat. 

Sköt om varandra! 

 

April 2019 

Kulorna har åter börjat rulla på skolgården och våren är officiellt här. Vi får åter stifta bekantskap med härligheter som kaffe latte, prickig korv, unicorns och i sällsynta fall den mytomspunna jumbo-dumbo-trippel-traktor.  

De elever som haft musikal under elevens val har redovisat sina ansträngningar i form av en, just det, musikal! Under ledning av musiklärare Rosie och rock-maestro Jonas framfördes “Spökskolan”, ett underbart framförande som uppskattades väldigt mycket. Vi längtar redan till nästa tillfälle! 

Så har vi fått besked om ventilationen, den kommer att bytas ut! De uppmärksamma har märkt problem i form av golvet lyfter sig (en något annorlunda känsla än att taket lyfter sig.…) och det vi kan kalla bastusyndromet.  
Vi är naturligtvis glada för detta, dock kommer det att kräva att halva skolan evakueras under ett års tid. Vilken halva och vilken termin och vart och hur och exakt när är däremot inte klart än. Man skulle kunna uttrycka det som att skolan i nuläget är fångad av en stormvind. Enligt planen delar vi på oss efter jul, men ingen plan utan undantag som man brukar säga. Vi sitter still i luftballongen och hoppas att det blir mer drag i skolan i framtiden. 

Sist men inte minst har vi fått ytterligare en Kingplan uppritad på skolgården. Den är av en lite större modell och vi hoppas den kan fylla det behov som ibland blir större än planerna. 

Sköt om varandra! 

 

Mars 2019 

Våren knackar på mer och mer och vi ser fram emot att lämna is och slask bakom oss. När vi dessutom fått bort allt grus från maskineriet kan inget gå fel! 

Vi har provat på en ny företeelse på skolan, vi har haft en Hållbarhetsdag som alla årskurser jobbade med. Vi hoppas att ögon som eventuellt inte var öppnade öppnades, och att närsynta i frågan blev klarsynta. Om konceptet i sig är hållbart visar sig om ett år… 

På tal om dagar har det även varit den internationella Pi-dagen. Den har ju funnits ett tag nu och det finns de som säger att verkar vara någon form av rundgång. Upplägget vi räknar med denna dag är väl i runda slängar att vi pratar om hur man kan böja streck och hoppas sedan att cirkeln är sluten. Häpp! 

Rockgrupperna har visat var förstärkaren ska stå och dessutom vridit upp till 11. Tack alla som uppträdde dessa dagar, ni förgyller våra dagar! 

Sköt om varandra! 

 

Februari 2019 

Den som är uppmärksam kanske har noterat att några fläktattiraljer har monterats på väggen utanför matsalen vid slöjden. Detta handlar inte om att tillgodose elevers önskemål om hårtorkar i samband med idrott, utan är ett nytt kylsystem kopplat till köket. Om det blir mer glass i matsalen återstår att se. 

Det traditionella Alla hjärtans dag-discot har nu diskuterats, dansats och minnesbehandlats. Vi hoppas att alla är nöjda både med hjärtats och musikens takt.  

De nationella proven sveper över skolan för tillfället. Berörda lärare berättar att variationen på frågorna nu för första gången har överträffats av variationen på vad eleverna tar med sig att äta för att klara av denna pärs. Om utvecklingen håller i sig kommer vi byta benämning från nationellt prov till mationell provsmakning. 

Sköt om varandra!  

 

Januari 2019 

 Gott nytt år! Vi går mot ljusare tider och känner oss peppade för den nya terminen. 

 Vi ska till att börja välkomna tre nya medarbetare på skolan: 

Annie Steen, fritidspedagog - åk 1 
Sven-Olov Hellström, förskolelärare - åk 1 
Jessica Wollroth, skolkurator – hela tjottarongen 

Vi hoppas att de ska trivas lika bra med oss som vi redan trivs med dem! 

Det nya året har startat med en i princip istäckt fotbollsplan. Isen kan ju var hal, hård, farlig och alldeles... alldeles underbar! Personalen oroar sig konstant men eleverna har ett lite annorlunda perspektiv. Man kan summera det hela med att isen har vänt upp och ner på tillvaron. 

Så långt har det inte hänt så mycket mer, vi hoppas på mer kött på benen/blad på salladen nästa månad. 

Sköt om varandra! 

Äldre inlägg

Dela: