Till innehåll på sidan

Skolbloggen

Här finns senaste nytt om Tullgårdsskolan

Oktober 2021 

Vi har glömt att meddela om en förändring på skolan. Det gäller det lilla växthuset som har stått på framsidan sedan starten, det finns nu inte längre kvar. Vi sänder en stilla tanke till alla de tomatplantor som växte upp där och sedan såldes på mängder av Tullipop genom åren. Det är i nuläget svårt att säga om det kommer att bli någon växthuseffekt, men än så länge rullar allt på som vanligt.  

Vi har ett höstlov som närmar sig, med den trista nyheten att det inte kommer att arrangeras något Halloweendisco på skolan. Att det eventuellt skulle skapas en smitthärd i samband med det framstår ju verkligen som ett skräckscenario. Som en kompensation kan eleverna i alla fall klä ut sig sista fredagen innan lovet. Mask är ju trots allt inte helt fel i dessa tider. 

Sköt om varandra! 

 

September 2021 

Vi har hunnit avverka fotograferingen till skolkatalogen. I år blev det inomhus, risk för blixtar ute möjliggjorde blixtar inne helt enkelt.  

Biblioteket har nu öppnat igen och visar en något ny sida. Nya möbler finns på plats, utformade av biblioteksinstitutet i Genève för optimal läseffekt. Vi har även fått en projektor på plats. Vad den ska visa kommer väl att... visa sig. 

Nu till lite sorgligare nyheter. Den ståtliga almen på framsidan har drabbats av almsjukan. Ytterst få träd repar sig från detta och almen kommer med största sannolikhet att dö framöver. Vi har haft arborister på plats som har tagit bort grenar som varit i farozonen för att falla ner. Det var en hel del, så nu ser det lite naket ut på sina håll.  
För att hedra almen kommer samtliga ämnen att jobba med detta. Bland annat kommer musiken att sjunga låtar med Alma Cogan, SO:n ger ett tidsperspektiv med fokus på almstriden i Kungsträdgården och idrotten kommer att prata om döda grenar (OS).  

Vi har också haft återkomstens första utrymningsövning. Den avklarades galant enligt övningsdevisen “Ingen rök. Utan eld”. 

Sköt om varandra! 

 

Augusti 2021 

Då har vi äntligen nått tidpunkten då alla klasser återigen är samlade på en skola. Inga mer organiserade buss- och båtturer, inga paviljonger och inga farliga övergångsställen under skoldagen. 

Vi har i vanlig ordning några nya ansikten, några gamla ansikten och några unga ansikten. De som ska ringa ut det gamla är följande nyanställda:  

Annika Stenmo, lärare 
Katja Folkesson, speciallärare 
Josefina Thorell, lärare 
Åsa Nilsen, kökschef 
Frida Gabrielsson Nelson, kurator 
Minna Stål, lärare 

Samtliga är anställda med SOK:s målbild, att coacha fram alla elever till topp åtta i världen. Det här skapar lite logiska svårigheter med tanke på elevernas antal, men med lite djup filosofi i bakfickan ska det vara fullt görbart (på papperet). 

Den som är uppmärksam kommer att upptäcka en hel del förbättringar i skolan. Eller snarare, den som är tålmodig. Utomstående vuxna får fortfarande inte komma in på skolan (vi hoppas att denna info är något som sprider sig).  

Vi kan hur som helst meddela att det efter ventilationsbytet har hyfsats till i allmänhet. Nu är det ljust och fräscht, ny belysning och nymålade väggar. Som tidigare även sjö-/havsutsikt och söderläge. Ledningen har funderat på att sälja, men eftersom priserna dalat lite på sistone så avvaktar de för tillfället. 

Inte nog med att det fixats till inomhus, även ute på framsidan har det blivit lite nya detaljer här och var. Det upptäcktes att träet på sina håll var ruttet som trä kan bli, och vi har fått nytt på väl valda platser. 

Vi ser fram emot att köra igång, all personal är hjärtligt trötta på möten. Ok, inget fel på möten, men det finns ju annat i livet också.

Sköt om varandra!

 

Juni 2021 

Sommaren bjuder upp till dans med den efterlängtade frågan Får jag lov?  

En något stukad avslutning i corona-tider, men vi börjar tyvärr vänja oss. Det mesta har som bekant blivit inställt, men vi kunde åtminstone genomföra sexornas avslutningslunch. Vi hoppas att våra härliga sexor går vidare med en stabil grund i fortsättningen av skolan och livet. Vi kommer att sakna er! 

Vi har fått väldigt glädjande nyheter om ventilationsbygget, vi kommer att kunna flytta tillbaka till Tullgård från och med v.26! Flytten har redan påbörjats och kommer att rulla på hela tiden fram till dess, inte minst just v.26 som är den stora flyttveckan.  
Det har varit många roliga och bra saker med vistelsen i Hammarby sjöstad, men vi har alla enats om att flytt är flytt, kommer aldrig tillbaka. 
Borta bra men hemma fest sammanfattar i stort hur vi känner just nu. 

Vi hoppas att alla får en härlig sommar, ta hand om er och de som kan får dra sitt strå till sticken.  

Sköt om varandra! 

 

Maj 2021 

Så har vi äntligen fått lite sommarvibbar!  

Ventilationsbytet rullar på som tidigare, allt går fortsatt bra peppar peppar. Vi har köpt in nya möbler till biblioteket som står och väntar på klartecken. Vi kan också avslöja att det kommer bli lite förändringar i korridoren in mot expeditionen. Till att börja med blir väntrummet utanför skolsköterskan en mer öppen yta, dörren/väggen in dit kommer att tas bort. Några steg vidare så kommer expeditionen i framtiden att ligga direkt på höger sida efter glasdörren. Lite mer som en modern disk där man kan hänga i väntan på att få svar på hur många varv på en snurrande pinne som är att rekommendera under en dag för åldern 6-9 år. Eller andra frågor kanske. 

Vi har vi inte mycket mer än så att komma med, vi skyller på klämkäcka dagar och dagdrömmande om återkomsten. 

Sköt om varandra! 

 

April 2021 

April har som bekant bjudit på ett väder som mest liknat ett skämt, men det är ju inget nytt med det.  

I brist på varma vårtecken vi kan dock meddela att kulorna har kommit tillbaka från lådorna och är nu utsläppta. För de äldre generationerna ska vi också meddela att nu för tiden handlar det mest om att visa upp och byta kulor, inte så mycket spelande längre. Om det var bättre förr vågar vi inte uttala oss om, det enda vi vet är att kulan är rund. 

I övrigt handlar det mest om inställda aktiviteter under den här tiden på året. Det är vårjogg och vårinsjungning nu senast och fler evenemang som står på kö. Vi får helt enkelt hoppas att längtan efter dessa händelser smittar av sig så mycket som möjligt tills det är dags nästa gång. 

Nu hoppas vi att maj demonstrativt visar vad vackert väder innebär. 

Sköt om varandra!

 

Mars 2021 

Förändringens vindar blåser vidare på Tullgårdsskolan. Det senaste är att det har målats i skolan. Om det var 90-talet som ringde och ville checka ut sin terrakotta-gula färg eller 20-talet som fick insikt ska vi låta vara osagt. Det enda negativa är att de som inte är på plats på Tullgårdsskolan nu längtar ännu mer... 

De nationella proven har börjat svepa in över landet. Det som är annorlunda i år är att det endast är åk 3 som gör de officiella proven. Åk 6 slipper i år den officiella NP-stämpeln, men eleverna gör fortfarande samma prov. Det är inte lika strikt och noggrant och kallas i stället för bedömningsstöd. Orättvist tycker de i åk 3, men vi får väl säga att även ådran för rättvisa sätts på prov. 

Sköt om varandra! 

 

Februari 2021 

Sidbytet är fullbordat och inga katastrofer finns att rapportera. Som en bonus från ovan har vi i samma veva fått väggarna målade och ny belysning i klassrummen, det ser väldigt bra ut! 

Lyxigast för tillfället har de i åk 2 som går på simskola. De har lite av solsemester en gång i veckan, de får åka chartrad buss till playan, simma lite och sedan bussen tillbaka igen. Nu har röster höjts som vill ha bastubåt tillbaka, istället för buss, men sauna idéer kommer inte bifallas. 

Sist men inte minst kan vi berätta om en brunn som slog bakut vid Tullgårdsskolan. Resultatet blev en cirka sex meter hög fontän! Nu låg vi perfekt i temperaturen, så vi slapp både isgata och elever som springer runt och blöter ner sig. Kanske var det våren som inte kunde hålla sig längre! 

Sköt om varandra! 

 

December 2020-Januari 2021 

Luciatåget fick göra en ny variant i år. Våra härliga femmor fick göra två utomhusuppträdanden, först vid Tullgårdsskolan och sedan gick de (läs tågade) till Sjöstaden för en favorit i repris. Det var mycket uppskattat och värmande i dessa tider. 

På grund av den stundande flytten blev årskurserna 4-6 utlokaliserade under en dag i slutet av terminen. Det blev skridskor för två årskurser och badminton för en. Några elever ville också passa på att slå ett slag för att det faktiskt kan vara olika vad man gör dagar som denna.  

Arbetet med ventilationsbytet går imponerande nog enligt planen! Efter jullovet blir det alltså sidbyte, eleverna går till andra sidan och byggarbetarna till andra sidan. Fast olika andra sidor då. Vi väntar med spänning på om det blir ett tröjbyte när allt är klart! Den stora utmaningen blir lunchen, då matsalen nu ingår i den stängda sidan. Lösningen blir egna serveringsvagnar för årskurserna på Tullgård och klassrummen får fungera som matsal. Det blir förmodligen något att bita i...  

Sköt om varandra! 

 

Oktober-November 2020 
Löven har i stort tackat för sig och Corona har återvänt. I skolan försöker vi fortsätta med det mesta som vanligt, men handtvättar och avstånd går inte att ta avstånd från.  

Skolkatalogen knackar på dörren och det enda som skaver är väl att de flesta ser lite annorlunda ut nu jämfört med då. Utom personalen förstås, som är för evigt... gamla. 

Vi kan också rapportera om en bussincident som påverkade de yngre eleverna. En morgon kom en Djurgårdsbuss som skulle köra eleverna till sjöstan. Det blev först problem med att en del elever inte ville åka med, men det löstes efter förhandlingar. När bussen kom fram blev det problem med att en del elever som inte ville gå av, men det löstes efter förhandlingar.  

Vi kommer inte att uppmärksamma advent i Sofiakyrkan som vi brukar, på grund av Corona. Däremot kommer eleverna få se en inspelad version där elever i skolan framför några sånger, alltid något! 

Sköt om varandra! 

 

September 2020 
Så har hösten anlänt i all sin prakt, och all personal som är inblandade i utflykter prisar hittills vädergudarna. 

Skolan har genomfört en idrottsdag, denna gång var den uppdelad på två dagar för att minska trängseln. Det blev förutom folktomheten en dag i klassisk stil med spring och hopp i benen, kast i armen och matsäck i magsäcken. Det enda negativa var träningsvärken som en del klagade över. 

Vardagen har så smått börja sätta sig i våra två halvor. På original-Tullgård har biblioteket lånat ut hela lokalen till musiken och därmed skrivs ett nytt kapitel i musikhistorien. Eleverna har bara raster på baksidan och Gurkan har flyttat ner en våning till fyrornas domäner. 
På filial-Tullgård är skolgården förlagd till park och fotbollsplan. Alla klassrum ser exakt likadana ut så det är lätt att tappa bort sig. Vi har faktiskt hittat både en kurator och en modersmålslärare som inte kunde komma ut. De hade överlevt på frukt som fanns i kylskåpen.  

Nästa vecka blir det Tulljoggen för åk 4-6. De lägre årskurserna har på grund av Corona fått röra på sig mer än lovligt då vi på utflykterna inte kan färdas kommunalt, därför blir det ingen Tulljogg för de yngre eleverna.  

Vi har också hunnit med fotografering till skolkatalogen, en spänd förväntan ligger i luften. Vi hoppas att alla blir nöjda kort och gott. 

 Sköt om varandra! 

 

Augusti 2020 
Så var lovet slut och det blev samling vid pumpen i ovanlig ordning. På grund av Covid-19 blev skolstarten helt annorlunda och inga stora samlingar på skolgård eller i klassrum kunde genomföras. Dessutom är vi ju uppdelade på två ställen, så till och med det ovanliga blev ovanligt. 

Vi har några nya ansikten i personalen som vi hälsar välkomna: 

Lasse Selander, lärare trä- och metallslöjd 
Kristin Kahlson, lärare FK 
Pontus Beckström, elevpedagog FK 
Nisse Lindberg, elevpedagog åk 1 

Mycket blir nytt detta läsår, transporter och bygge, lokaler och färre elever runt omkring. Det enda som hittills verkar oförändrat är det gamla ventilationstalesättet “Varmt ute, varmt inne”. Nåväl, vi är ju vana vid läget och vet att det är bara att smälta. 

Vi hoppas och tror att det kommer att bli bra, nu kör vi. 

Sköt om varandra! 

 

Juni 2020 
Skolåret är slut och sommaren har skruvat upp temperaturen. Avslutningen blev som allt annat ovanligt ovanlig och även om saknaden av den traditionella varianten var stor så fanns det små guldkorn även i den nya versionen. 

Den sista snutten av läsåret hade dock en tradition som vanligt, det var vårjoggen som blev en sommarjogg istället. Med andra ord blev det inte riktigt som vanligt där heller. Musiksalen hann flytta ner till sina nya domäner och befinner sig nu i det som förut var biblioteket. Nu är det alltså bekräftat att biblioteket har många sidor. 

De som går på fritids under sommaren har redan fått prova på de nya lokalerna i Hammarby sjöstad, det allmänna intrycket är att det här kommer att bli bra! 

Med det sagt så vill vi önska alla en riktigt trevlig sommar med massor av bad för de som gillar det, massor av glass för de som gillar det och massor av allt annat för de som gillar allt sådant.  

Vi ses i augusti. 

Sköt om varandra! 

 

Maj 2020 
Våren rasar vidare och man kan väl lugnt säga att vi har haft tur med vädret nu när vi är ute så mycket.  

För den som undrar hur man fångar elevernas uppmärksamhet i samband med en lektion har vi nu svaret. Ta valfri lektion och ställ en enorm kranbil utanför skolan och låt den lyfta upp massa saker på skolans tak. Samtliga elever kommer följa processen till 100%. Nu vet ni hur ni ska genomföra den lektionen! 

Många traditioner ställs ju in i dagarna som bekant, men en som fortsätter om vanligt är måsparet som återkommer till Tullgård varje år. Nu finns ett ägg i boet på taket mot framsidan. Det skulle kanske sett annorlunda ut om det hade handlat om fågelinfluensa istället för Corona, men just nu business as usual alltså. 

I övrigt händer det inte så många saker som sticker ut nu för tiden. Vi tvättar våra händer och tvättar våra händer. Religionslärarna gnuggar sina händer och berättar om historiska handtvättar. 

Sköt om varandra! 

 

April 2020 
Vi har som alla andra märkt av Corona-effekten. I nuläget är dock både personal- och elevantal relativt normalt. Vardagen är däremot inte normal, sett till alla handtvättar och justeringar, inte minst i matsalen. Vi gör som alla andra och kämpar på med hopp om att det ska vända. 

Arbetet med ventilationsbytet har börjat märkas lite här och var i skolan. Vi håller för närvarande på att få ett extratak på taket och alla böcker i biblioteket har packats ner. Förändringens tider blåser in och ska väl förhoppningsvis stanna där när allt är klart. 

Trist nog blir flera av våra evenemangsklassiker inställda denna termin. Vårinsjungningen, Tull-OS och inte minst Tullipop får alla stryka på foten. Vårinsjungningen räddas som tur är, körerna kommer att uppträda digitalt för resten av eleverna på skolan. Allsången blir alltså utspridd i klassrummen på skolan, man kanske kan kalla det för “I alla fallsång”.  

Sköt om varandra! 

 

Mars 2020 

Sportlovet avklarat och det pratas mest om Corona. Man skulle väl kunna säga att det som några få pratade om i början nu har spritt sig som... ett virus. 

Några av rockgrupperna har hunnit spela upp i trapphuset, med den äran. Dessvärre hann inte alla göra det på grund av Corona. Men eftersom rock inte bara är praktik utan även teori, så har dessa grupper nu fått lära sig klassikern att “en inställd spelning är också en spelning”. 

Till slut har den sista boden sett sina sista dagar. Det som var ett byggprojekt på skolan för länge, länge sedan har nu nått sitt slut. Efter att utnyttjats till förvaring, lek och lusthus blev det till slut ett pussel som har fraktats bort och förpassats till historien. Vi tackar för allt och hoppas att hushimlen erbjuder obegränsat med kvadrat.  

Uppmärksamma personer har noterat att det har sedan ett tag bildats en alternativ fotbollsplan vid de stora gungorna, utanför stängslet. Vi kallar den för lilla planen, men drömmarna om proffslivet är fortfarande lika stora. Till en början hade vi två små portabla mål som transporterades fram och tillbaka. Nu har vi dock i sant miljötänk återanvänt två gamla mål från idrottssalen som står där permanent. Vi kallar dem för klimatmålen.  

Sist men inte minst har dörren ut mot gatan nu öppnats efter att ha varit stängd en period. Det berodde på några personer som kom in och suktade efter annat än kunskap i skolan. De kom dock inte särskilt långt och eftersom de försvann fort kan man kanske säga att brått lönade sig i det här fallet.  

Sköt om varandra! 

 

Februari 2020 

De nationella proven sveper fram i skolvärlden och sätter en del hjärtan i halsgropen. MEN, som botemedel har vi det traditionella Alla hjärtans dag-discot som är designat för att få ner hjärtat på rätta stället. I år kunde de som vill klä ut sig till något från sagornas värld. Rapporterna säger att det gick som en dans.  

Sportlovet närmar sig, ni vet den perioden när de som vill kan åka och titta på hur snö ser ut i verkligheten. De som stannar kvar och hoppas på det bästa får väl i vanlig ordning ha lite is i magen.  

Sköt om varandra! 
 

Januari 2020 

Ett nytt decennium har startat och än så länge är det ganska likt det förra. Vi har inga nyanställda att rapportera, inga rapporter om livsfarliga iskanor eller heta diskussioner om varför man inte får kasta snöboll.  

Det blir eventuellt så att nästa inlägg kommer runt 2030, prognosen verkar åtminstone peka åt det hållet (säg inget om ventilationsbytet!) 

Sköt om varandra! 

 

December 2019 

Så har vi tillslut fått lite klarhet gällande ventilationsbytet. Det blir alltså så att halva skolan kommer att flytta till hela paviljongen i Hammarby sjöstad. Andra halvan är kvar i skolans ena halva tillsammans med hela arbetsstyrkan som byter ventilationen, som är i andra halvan. Halvvägs så byter halvan i skolan plats till andra halvan. Halvan som inte är kvar är kvar i sin hela hela tiden.  
Hälften kunde varit nog är en reflektion som har dykt upp.  

Vi har uppmärksammat första advent i Sofia kyrka med stor uppslutning. Körerna sjöng som, ja, typ änglar och det var ett uppskattat evenemang. 

Rockgrupperna har uppträtt i trapphuset och de sjöng som, ja, typ in i helsicke. Även detta ett uppskattat evenemang. 

Dessvärre kan vi också meddela att det varit inbrott på vaktmästeriet. Tjuvarna tog ingenting av värde och som de pedagoger vi är kan vi bara hoppas att de lärde sig en läxa på kuppen.  

Sist men inte minst har vi praktiserat det gamla ordspråket “Ingen rök utan pepparkakor”. Det resulterade i ett brandlarm och utrymning, återstår att se om det blir fler.  

Nu inväntar vi decenniets sista jul och hoppas att ni alla får det riktigt bra i dagarna som följer. 

Sköt om varandra! 

 

November 2019 

Hösten har gått in i avslutningsfasen med...höstväder kan man väl säga. Av någon anledning märker inte eleverna att det finns olika typer av väder, de tänker mer att “Det finns inga dåliga kläder, bara dåligt väder”.  

Det lilla lusthuset på fotbollsplanen har visat sig vara mindre lustigt än det låter. Det samlas mängder av skräp i och kring huset. Därför har det nu beslutats om ett så kallat lustmord, huset kommer att jämnas med marken och förpassas till de sälla mäklarmarkerna. Planen är det ska bli en förlängd basketplan bakom fotbollsmålet istället. Eleverna uppskattar det där med basketen och har gett idén tre poäng.  

Nu drar vi snart igång med traditionen att ha en massa traditioner i december, till dess får ni njuta av det traditionsfria samhället. 

Sköt om varandra! 

 

Oktober 2019 

Vi har genomfört en utrymningsövning som fungerade som den skulle. Eftersom det blev en typ av naturlig ventilation i samband med att alla gav sig ut och sedan in så diskuteras om vi ska ha en övning om dagen, frågan är om det ryms på schemat. 

Höstjoggen genomfördes för andra året i rad och vi kan rapportera att elevernas flås springer där det ska.  

Som om det inte vore nog med höst har vi även haft höstkonsert i trapphuset där eleverna har visat upp sina rockfärdigheter. För att få lite mer balans i det musikaliska utbudet fick även kören höja sin gemensamma röst. Tack till alla som uppträdde och naturligtvis även till publiken. Keep on rockin’ in the free world! 

Den legendariska dagen med pannkakor har kommit och slukats och nu väntar alla på sexornas Halloweendisco. Sen kan höstlovet börja. 

Sköt om varandra! 

 

September 2019 

Det har hunnit åka många bilar under broarna sedan sist. Inte minst (eller snarare, något högre än 3,8m) den lastbil som brakade in i bron över Tullgårdsgatan. Detta medförde vissa problem då vi inte fick använda bron under en övergångsperiod, men efter inspektion godkändes fortsatt användade. Vi har dock utnyttjat tillfället i musikundervisningen med att sjunga “London bridge” följt av “Bridge over troubled water”.  

Skolsyster Lena har nu slutat och i princip lämnat ett öppet sår. Vi önskar henne all olycka i fortsättningen (OBS! SKÄMT, ni fattar...). Den ersättare som är kontrakterad inställer sig först i november och fram till dess kommer vi att ha en vikarie som syr ihop verksamheten.  

Skolgårdens baksida har piffats upp! Vi har fått nya nät på fotbollsmålen och dessutom har underlaget under de stora gungorna lappats ihop. Förhoppningen är mer sväng på båda platserna. 

Avslutningsvis har vi haft den årliga idrottsdagen på Hammarbyhöjden, vilket blev en lyckad tillställning. Det var hopp, kast, stötar och spring om vartannat och många rekord slogs. Vi tillåter av princip inte våld i vår verksamhet, men här har ni undantaget som bekräftar regeln. Rekord ska slås!

Sköt om varandra! (Och rekorden, trots allt...)

 

Augusti 2019 

Ett nytt läsår har tagit sin början och vi hoppas att alla är lika laddade som en el-bil på väg till Portugal. 

Vi ska börja med att välkomna skolans allra färskaste medarbetare: 
Annika Hysing, specialpedagog FK-åk 3 
Blenda Trygger, elevpedagog åk 1  
Daniel Franzén, fritidspedagog åk 1  
Viktor Severyd, lärare förskoleklass 

Samtliga är utvalda med både noggrannhet och finess! 

Som ni alla vet är det inte ovanligt med nedskärningar i skolans värld och det har även drabbat Tullgård under sommaren. Det gäller träden runt fotbollsplanen på baksidan, som har blivit rejält beskurna. För en gångs skull en lyckad minskning av resurser! 

Fotograferingen för skolkatalogen har redan kommit och gått. Det gick väldigt fort och de insatta pratar otroligt nog om tusendelar. Klasskorten blev en dramatisk historia då allt blev tvunget att flyttas inomhus på grund av rädsla för, just det, blixtar. Med inte fullt så laddad stämning avklarades alla kort inomhus och redovisas förhoppningsvis med ett förevigat leende på de berömda läpparna. 

Ventilationsfrågan har ju ventilerats tidigare både här och där och nu är det senaste budet att projektet kommer att pustas fram till juni 2020. Bästa tipset att få reda på när-var-hur gällande ventilationen är att fukta fingret och sticka upp det så högt det går (gäller dock inte inne i skolbyggnaden, som bekant). 

Därmed förklarar vi läsåret invigt. 

Sköt om varandra! 

Dela: