Skolbloggen

Februari 2018

Vi har den äran att hälsa en ny medarbetare välkommen! Det är Johanna Lundgren, lärare, som kommer att jobba i årskurs ett.

De nationella avlusningsdagarna har kommit och gått. Trots vikten av detta känns det lite som att det inte tas på riktigt allvar, lite mer som något som kliar i bakhuvudet som man inte orkar ta tag i…

Vi har i vanlig ordning haft den gemensamma vinteridrottsdagen, i år på Zinkensdamm. Isen höll vad den lovade och skridskoförmågan kan beskrivas som allt mellan skär lycka och skärselden, med förhoppningen att alla trots allt hade roligt…

Skolans satsning på IT har nu börjat visa sig i verksamheten. Årskurs 1-5 ska få låna lärplattor, en till en, och årskurs sex detsamma med datorer. Lärplattorna har nu börjat delas ut och man får säga att hos de som redan har fått sina är leendena lika breda som plattorna är platta. 

Sportlovet närmar sig och även det traditionella Alla hjärtans dag-discot som anordnas av årskurs 6. Ledig stämning med förhoppning att allt ska gå som en dans kan väl sammanfatta andan i nuläget.

Lev och lek och lär!

 

Januari 2018

Ännu ett år har lagts till handlingarna, vars snällhet enligt vissa filosofier kan mätas i antal julklappar. Vi börjar ett nytt år och hoppas som vanligt att det ska bli ännu bättre än det förra.

Vi har rumsterat om lite i organisationen och kan presentera några nyheter. Till att börja med är från och med nu Maria Hjertzén biträdande rektor, en post som varit tom i en termin. Maria har jobbat länge som lärare på skolan, nu senast i förskoleklassen, och hon har full koll på verksamheten.
I och med att Maria försvinner från förskoleklassen så kommer den luckan att fyllas av Angelique Redaelli, också lärare på skolan, som återkommer från tjänstledighet.
En tjänstledighet till ska vi rapportera, och det är Daniel Samuelsson som provar på annat en tid framöver.

Alla som varit uppmärksamma har noterat den något skabbiga framtoningen på de stora gungorna på baksidan, och vi har nu nyheter! Till en början skulle dessa inte bytas ut av ansvariga, men så, plötsligt händer det! Vi har nu två nya fina gungor att utnyttja. Man kan konstatera att det svänger fort i den branschen.

Lev och lek och lär!

 

December 2017

Till att börja med ska vi presentera ett nytt ansikte på expeditionen, Helen Sollerhag, som kommer att hjälpa till med allt som hör expeditionen till.

Första advent (nåja, vi har firat detta förut), firades som vanligt i Sofia kyrka. Det som dock var nytt var tiden, för första gången gjorde vi det på eftermiddagen, enligt uppgift fick någon en ljus idé som behövde testas. Det hela gick bra och stort tack till de elever som var med och rodde hem allt.

Vi har firat Lucia, något som alla uppmärksamma uppmärksammade skedde en dag innan den vanliga dagen. Detta hade inget med vintertid eller skrockfullhet att göra, utan var för att allas vår Jonas, aka rock-Jonas, aaka Lucia-Jonas skulle kunna bidra med stämning och även luciastämning. I vanlig ordning var det elever från årskurs 5 som tågade i vanlig ordning, det vill säga Lucia först och så vidare. Inga svimningar, inget brandlarm, bara riktigt, riktigt bra!

För att väga upp det naturligt långsamma tempot på Lucia har det också hållits en rockgruppsuppspelning där elever i årskurs två och tre slog an tonen.

Nu drömmer vi om en vit jul och så vidare, och vill avslutningsvis önska alla en godare jul och ett nyare år.

Lev och lek och lär!

 

November 2017

Höstlovet ligger bakom oss, en välförtjänt paus i vardagen för alla i skolans värld.

Goda nyheter, musiken låter återigen som musik i våra öron! Anledningen är att vi äntligen har hittat en vikarie för Rosie, det är Jenny som har tagit över taktpinnen för tillfället. Vi är väldigt glada för det och går på moln, små lätta moln, för tillfället.

Vi har nu sjösatt ett nytt system för leksaker som man använder på rasten. Tanken är att de ska få längre liv tack vare att man lånar personligt med en klädnypa med namn på som pant, och när man lämnar tillbaka sakerna man lånat så flyttas klädnypan tillbaka igen. Vi hoppas att det kommer att fungera och att alla får kläm på systemet så fort som möjligt.

Sist men inte minst inväntar vi Gurkans rockgrupper som uppträder i trapphuset, med som vanligt takt och ton och jubel och klang.

Lev och lek och lär!

 

Oktober 2017

 Den stora nyheten är att skolkatalogen är på gång. För de som vill ha lite perspektiv på innebörden av detta kan man säga att den är ungefär lika hypad som taxeringskalendern en gång i tiden var, för de som minns den (var intressant typ på stenåldern).

 Rockgrupperna har spelat upp i trapphuset till allmänt jubel. Stort tack som vanligt, fast vi inte tänker det så högt som vi borde, till allas vår Rock-Jonas.
I och med Rolling Stones spelning som var nyligen kan vi nu också bekräfta att Jonas pensionsålder ligger en hel del högre än övriga personalens, till gagn för framtida elever.

 Våra två små bodar som har funnits på skolgården har gått mot nyare tider. Den ena gick från höghus (nåja…) till hushög, bortforsling och minne blott. Den andra boden har bytt skepnad till lusthus, vilket har rört upp en del känslor, men vi tror det kommer lösa sig.

 Snart höstlov, som i vanlig ordning kickstartar med sexornas Halloweendisco. Alla får möjlighet att begrunda vad som är läskigast, häxor, zombies, monster eller att bjuda upp någon…

Lev och lek och lär!

 

September 2017

Terminen har kommit igång, något som inte minst markeras av att skolfotograferingen är avklarad. Nytt för i år vara att det skedde utomhus, vilket ju kan bli en härlig påminnelse om hur vädret var förr i tiden när höststormar och midvinterkyla sätter in. Ett annat nytt grepp är att de olika personalgrupperna inte kommer att vara med i katalogen, endast ett gemensamt personalfoto kommer att finnas. Anledningarna varför har det ryktats om, men ska vi vara ärliga så ändras inte personalens utseende särskilt mycket från år till år…

Ett nytt system för borttappade kläder har introducerats. Tanken är att en veckas samling läggs i en gemensam korg, som sedan sparas för upphittning i två veckor i denna korg. Efter två veckor hamnar kläderna i en månadskorg, för att sedan hamna i ”sista chansen”. Efter en tid i sista chansen skänks kläderna till välgörande ändamål. Många korgar ska  kläderna färdas i innan de kommer in i matchen igen.

Vi har haft den traditionella friidrottsdagen på Hammarbyhöjdens IP, där vädret var lika bra som humöret. Det sprangs, hoppades, kastades och samlades varv med resultatet att eftermiddagen var väldigt lugn. En annan härlig sak med denna dag är att nästan ingen klagar på maten!

Lev och lek och lär!

 

Augusti 2017

 Då har det blivit dags för ett nytt läsår (läs år). Vi hoppas att ni alla har haft det bra under sommaren och är utvilade och nöjda.

Personalen har under tre dagar, då skolan varit stängd, gått på semesteravvänjning för att kunna hantera den verklighet som några liknar vid Pandoras ask. Förhandsrapporterna har varit positiva och vi ser ljust på framtiden, sovmorgnar har nötts ner till ett minne blott och ingen får prata om bra serier man har sett.

Vi har några nya medarbetare på skolan som vi passar på att hälsa välkomna:

Noah Kelly, elevpedagog i förskoleklassen
Sophia Notman, fritidspedagog i förskoleklassen
Ivar Samuelsson, elevpedagog i årskurs 2.
Rickard Jansson, lärare i årskurs 4
Claudia Bahnan, elevpedagog i årskurs 5.

Vad gäller skolans framtida utbyggnad så har vi inte mer information än att det tydligen närmar sig, vilket alla observanta noterar att det har det gjort hela tiden.

Sist men inte minst kan vi meddela att Tullgårdsskolan har fått tillökning! Det handlar om ett nytt klassrum nere på hemvist 1. Skolan slog på stort och öppnade armarna för 20 extra elever som börjar i förskoleklass detta år, ännu mer kärlek alltså!

Lev och lek och lär!

 

Juni 2017
Nu har läsåret nått sitt officiella slut, och endast fritids tuffar på. Precis som många barn har tagit sommarlov så har även måsungarna gjort det, och de känner sig förhoppningsvis fria som, tja, fåglar.

Underbara årskurs sex är nu klara med sin tid på Tullgård, och bjöd på härliga tal och sång på avslutningen. De sprids nu ut i livet på lite olika ställen, men har alltid en plats i våra hjärtan.

Vår biträdande rektor Mårten har också lämnat Tullgårdsskolan för andra spännande uppdrag i livet. Vi tackar Mårten för hans tid här och önskar all lycka i framtiden!

Nu hoppas vi alla på väder som inte kräver så mycket kläder, och tid för uppladdning av batterierna. Vi ses i augusti, men nu ska vi inte tänka på det!

Lev och lek och lär!

 

Maj 2017
Så är vi på sluttampen av terminen, vi kryssar oss fram mellan lovdagar (alla) och nationella prov (vissa). Måsarna har i vanlig ordning byggt upp sina bon för att så småningom kunna fostra sina ungar i en barnvänlig miljö. Trutarna (som agerar mäklare), har berättat att sjöutsikten verkar vara det som fäller avgörandet.

Skolans förskoleklass har varit i Tantolunden och fått information av polis, räddningstjänst och SL. De flesta tyckte att det var en upplevelse som är svår att slå…
En av skolans tyngsta traditioner har också avverkats, Tull-OS. Under en heldag tävlar skolans barn i blandade lag i diverse grenar, allt från att bygga torn till att rulla bouleklot. Elever i åk 6 har ansvarat för alla stationer och vi kan med stolthet säga att som vanligt tog de äldre barnen hand om de yngre på ett fantastiskt sätt! Det var inte långt ifrån att bli ett historiskt Tull-OS, men den lilla snön som kom hade vänligheten att vänta tills allt var klart.

Vi kan också glatt meddela att vipp-brädan på skolgården nu har ersatts. Den hängde med i många år, men bröt ihop till slut. En del barn var oroade över att det inte skulle komma någon ny, men som ni vet, finns det liv finns det hopp!

Lev och lek och lär!

 

April 2017
Så har vi sladdat genom det mesta av april, och kan konstatera att vädret är sig likt, helt olikt.
Skolan årliga Likabehandlingsdag har genomförts, med fokus på just likabehandling i olika former. Under dagen går man runt i grupper med medlemmar från skolans alla årskurser, något som vi också hoppas ska stärka gemenskapen på skolan. Det var film, lekar och prat på programmet, och vi vill passa på att ge ett extra plus till alla faddrar, som verkligen är måna om att de yngre har det bra.
Påsklovet har svept förbi, och nu har det alltså blivit dags för den väldigt uppstyckade avslutningen på terminen. Vi börjar nu på fredag 28/4 med Tulljoggen, som nu är en löpande tradition. Samma dag blir det också vårinsjungning, i år eventuellt med klassikern ”Snön faller”.
På byggfronten intet nytt, och på äldre dar kan vi alla sitta i gungstolen och minnas tillbaka, ”Nya Tullgårdsskolan planerades inte på en dag”.

Lev och lek och lär!

 

Mars 2017
Terminen rullar på och tillvaron på Tullgård präglas som vanligt av vårtecknet Nationellt prov för åk 3, första gången de får prova något sådant.
Den kära kullen bredvid baksidans skolgård är föremål för utgrävningar, det ska dras en eller kanske annan kabel som ska underlätta tillvaron för några lyckliga vinnare. Vem vet, de kanske hittar arkeologiska spår efter Tullgårdsskolans föregångare, en flera hundra år gammal bosättning som visar spår av hemundervisning eller liknande. Om det skulle finnas stenar i marken har dessa säkert används till matematikundervisning en gång i tiden.
Skolan har förärats ett besök från Japan. En delegation gick runt för att inhämta kunskap om den svenska modellen. Bland annat gick våra besökare runt och tittade på fritids till barnens förtjusning. Kommunikationen var svår, men det visade sig att både besökare och barn kunde prata Pokemon, så det ordnade sig.
Skolgården har städats av vad som verkade vara aliens med gigantiska hårtorkar. De hittade bland annat en King-plan under gruset!
Rockgrupperna har haft spelning i trapphuset till publikens jubel. De visade i vanlig ordning var förstärkaren ska stå.
Sist men inte minst har kriminolog Maria Dufva haft en föreläsning om barns säkerhet på internet, öppen för föräldrar och andra vuxna i barnen närhet. Maria har även pratat med barnen i skolan (åk3-6) och kommer att vara tillgänglig för skolan under ett år framöver för handledning i ämnet.

Lev och lek och lär!

Februari 2017
Så har terminen kommit igång för fullt. I vanlig februariordning har höjdpunkterna kommit slag i slag, närmare bestämt Alla hjärtans dag-disco och Alla hjärtans dag. Båda företeelserna rapporteras ha varit lyckade med passande puls.
Årets vinteridrottsdag har avverkats. Denna gång styrde vi kosan mot Östermalms IP, det finns ju som bekant fler malmar i Stockholm. Där blev det skridskoåkning i strålande väder, milt uttryckt. De som hade utrustning, vilja och valla kunde åka skidor inne på stadion. Om du på det lägger en korv i ett bröd så förstår du att de allra flesta var mycket nöjda.
Ni har kanske sett artiklar i tidningarna om skolans planerade utbyggnad, som logiskt sett närmar sig (vi har inga datum). Skolan ska enligt planerna (som vi inte heller har sett) bli betydligt större, och nu har det kommit förslag att skolan även ska byta namn till Tullgoliathsskolan. Den som lever får se!

Lev och lek och lär!

Äldre inlägg

Dela: